JAK UŠETŘIT V LONDÝNĚ

12/12/2015











Přiznejme si to… Pro nás je ve světě dolaru, libry a eura poměrně draho. Obzvláště v Anglii a hlavně v Londýně! A proto tu máte pár rad jak ušetřit v Londýně a přitom se moc neomezovat, přece jen jsme na dovolené – a když už tak už!



1)      Ubytování

Tato rada neplatí jen pro Londýn. Snažte se si vždy najít ubytování mimo centrum klidně i v „předměstí“. Hotely mimo centrum bývají z pravidla levnější a ne o málo. Důležité ale je aby poblíž hotelu byla například zastávka metra nebo autobusu, můžete se tak jednoduše dostat na místa, která chcete objevovat.

2)      Letenka

Nejlevnější letenky se dají sehnat u nízkonákladových leteckých společností jako jsou easyjet, wizzair, ryanair a další. U těchto společností ale nepočítejte s možností odbavení zavazadla, takže vám bude muset stačit malý kufřík, anebo si budete muset zbruba 1000,- za odbavení velkého kufru připlatit. Potom už je ale dobré zvážit cenu letenky u společnosti jako je British Airways, ČSA a dalších. V ceně máte odbavené zavazadlo a servis. Letenky kupujte alespoň 5 měsíců dopředu. Dají se sehnat od cca 1000,- když jsou akce tak i za 600,-! (a ano, zpáteční!)

                                                  Tip! Pro 2 vám u nízkonákladovky bude stačit 1 zavazadlo!

                                              Tip! Wizzair mívá zhruba jednou za měsíc 20% slevu na letenky!


3)      Oyster card


Tato ústřicová karta, i když to tak zní, vás nezavede na něco k snědku, ale povozí vás po Londýně a to podstatně výhodněji! Oyster card si můžete zakoupit na několika větších zastávkách metra – na letišti také najdete okýnko s nabídkou oyster card. Podmínkou je zaplatit deposit 5 liber, tuto zálohu ale dostanete zpět hned, jakmile kartu vrátíte. Kartu si musíte dobít – buď pomocí kreditní karty, nebo penězi a to přímo u okýnka anebo v automatu, který je, troufám si říct, na každé zastávce metra. Denní jízdné vás tak maximálně přijde cca 7£.

                                                   ! Karta platí na veškerou městskou dopravu, nejen na metro.
 
 




4)      London City pass

Většina měst, která jsou populární destinací turistů, mají tak zvaný City Pass. London City Pas je kartička, kterou si koupíte na určitý počet dnů. Po zaplacení máte například na 3 dny vstupy zdarma do většiny pro turisty populárních objektů. Můžete tak ušetři i několik tisíc korun! Musíte si ale dobře propočítat, jestli se vám investice do pasu vyplatí. Na jaké atrakce se pas vztahuje zjistíte kliknutím na odkaz.

                                                    !Pozor nepatří tam vstup na Coca Cola London Eye!
 

5)      Směnění liber


Toto je zásadní! Vyplatí se sledovat kurz libry několik měsíců předem, abyste dokázali odhadnout kdy je její koupě výhodné. Nikdo nedokáže správně předpovědět, jak se měny budou vyvíjet. Nejvýhodněji mě ale téměř vždy přišlo platit kartou.

 
6)      Jídlo

Jelikož asi nebudete mít čas a ani chuť si vařit, nejlevněji vás teplé jídlo vyjde určitě v McDonalds, KFC a v podobných fastfoodech. Za fish&chips si v centru Londýna zaplatíte minimálně 10£. Doporučuji si koupit sandwich v Tescu nebo v Marks&Spencer vyjde vás tak oběd kolem 5£.
 
                                                       ! Určitě vyzkoušejte tradiční londýnské fish&chips.
 

 


7)      Žádná cestovka!

Opravdu vám stačí knižní průvodce, pár hodin na internetu a anglický slovník! Londýn je super v tom, že vám stačí jízdenka na metro a dostanete se téměř kamkoliv. A tam kam se nedostanete metrem, vás určitě zaveze doubledecker!

8)      Použijte internet!

Slevy na předkoupení vspupů vám určitě nějakou tu libru ušetří příkladem je třeba Coca Cola London Eye. Pokud si zakoupíte na webu vstupenku na London Eye minimálně 24 hodin předem, ušetříte 15%!

9)      Studenti a Senioři

Ano! I v zahraničí se na to hraje. Buďte nesmělí a zeptejte se, jestli nenabízí studentské slevy. Pomoci by vám mohla studentská kartička ISIC, nebo studentský průkaz. Do většiny muzeí je navíc vstup zdarma!

10)   Žádné vyhlídkové autobusy!

Za tyto překvapivě populární atrakce zaplatíte alespoň 25£. Raději nasedněte na červený double-decker č. 11. Proveze vás kolem většiny míst, kam byste se podívali s vyhlídkovým autobusem – Big Ben, Trafalgar Square, Buckingham palace a další. Nejstarší, klasické double-deckery pak najdete na lince č. 15.

Tak co, už plánujete dovolenou v Londýně?

Mějte se,
-K

 


 

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe